Moment van de Waarheid

Veel ouders worstelen met ‘het geheim’ en verkeren voortdurend in twijfel wanneer ze het moeten vertellen. Internationale literatuur beschrijft (net als de ervaring van donorkinderen bij Stichting Donorkind) dat het ‘moment van de waarheid’ is, als het kind zich niet kan herinneren dat het ‘dit geheim’ NIET wist.

Oftewel; als het besef er nog niet is. Het is daarom niet raar als ouders al tijdens de zwangerschap (hardop) tegen het kind praten. Train jezelf in het juist formuleren. Dat kun je ook met familie of vrienden oefenen.

Normaal

Kleine kinderen vinden alles normaal; dus ook als hun ouders zeggen dat ‘iemand anders heeft geholpen’. Naarmate een kind ouder wordt zal het ook de technische kant van het verhaal willen weten en begrijpen. Maar het is dan al opgegroeid met een concept van wat een gezin is en wat past bij zijn of haar eigen gezinssituatie.

Schok

Voor gezinnen die dit pas in later stadium vertellen kan dit tot een behoorlijke schok leiden. Zeker voor het kind. Het beste is om het te vertellen op een rustig moment. Menig donorkind verneemt het pas tijdens een heftige gebeurtenis zoals scheiding of ziekte van een ouder. Als het donorschap dán aan het licht komt, leert de ervaring dat het veel moeilijker te verwerken valt.

Andere donorkinderen begrijpen deze gevoelens en kunnen ondersteunen. Juist social support biedt in deze gevallen uitkomst. Bijvoorbeeld via Ontmoetingsdagen of de besloten online-groep op Facebook van Stichting Donorkind.

Vertrouwen

Donorkinderen roemen de onderlinge gesprekken met elkaar. Ze merken dat zij dit helemaal begrijpen en zien dan hoe zij hiermee omgaan. Voor ouders is het vervolgens heel belangrijk om hierover open te blijven om het vertrouwen te herstellen. Uiteindelijk is dat het belangrijkste binnen de familie; dat je elkaar steunt en voor elkaars rechten opkomt.

Ontmoetingsdag ‘oude’ donor(kinder)en

Op 19 februari zagen ruim 25 donorkinderen en donoren uit de privé-klinieken van Levi, Swaab en Kremer elkaar in Den Haag. Deze heren waren de eersten in Nederland die voor K.I.D. doneerden. Er waren dus vooral donorkinderen die zijn geboren in de jaren 50, 60 en 70...

Conferentie ouder – kind in de 21ste eeuw.

Op 17 februari organiseerde het Ministerie van Veiligheid en Justitie een congres n.a.v. het rapport Kind en Ouders in de 21e eeuw. In dit rapport doet een staatscommissie aanbevelingen voor aanpassingen in het familierecht. Zo worden voorstellen gedaan voor...

Derk Eimers stopt na 8 jaar medewerking

Met ingang van 1 februari heeft Derk Eimers het grootste deel van zijn taken voor Stichting Donorkind neergelegd. Voorlopig blijft hij de Nieuwsbrief nog wel doen. Eimers (donor) is sinds 2008 betrokken bij de stichting. Vanaf dat moment heeft hij de communicatie...

Van der Duynstraat 198  -  2515 NM Den Haag  -  info@donorkind.nl  -  06 - 48 25 90 88  -  KvK: 34267023  -  NL 54 INGB 0001489647  -  RSIN: 817644568