Moment van de Waarheid

Veel ouders worstelen met ‘het geheim’ en verkeren voortdurend in twijfel wanneer ze het moeten vertellen. Internationale literatuur beschrijft (net als de ervaring van donorkinderen bij Stichting Donorkind) dat het ‘moment van de waarheid’ is, als het kind zich niet kan herinneren dat het ‘dit geheim’ NIET wist.

Oftewel; als het besef er nog niet is. Het is daarom niet raar als ouders al tijdens de zwangerschap (hardop) tegen het kind praten. Train jezelf in het juist formuleren. Dat kun je ook met familie of vrienden oefenen.

Normaal

Kleine kinderen vinden alles normaal; dus ook als hun ouders zeggen dat ‘iemand anders heeft geholpen’. Naarmate een kind ouder wordt zal het ook de technische kant van het verhaal willen weten en begrijpen. Maar het is dan al opgegroeid met een concept van wat een gezin is en wat past bij zijn of haar eigen gezinssituatie.

Schok

Voor gezinnen die dit pas in later stadium vertellen kan dit tot een behoorlijke schok leiden. Zeker voor het kind. Het beste is om het te vertellen op een rustig moment. Menig donorkind verneemt het pas tijdens een heftige gebeurtenis zoals scheiding of ziekte van een ouder. Als het donorschap dán aan het licht komt, leert de ervaring dat het veel moeilijker te verwerken valt.

Andere donorkinderen begrijpen deze gevoelens en kunnen ondersteunen. Juist social support biedt in deze gevallen uitkomst. Bijvoorbeeld via Ontmoetingsdagen of de besloten online-groep op Facebook van Stichting Donorkind.

Vertrouwen

Donorkinderen roemen de onderlinge gesprekken met elkaar. Ze merken dat zij dit helemaal begrijpen en zien dan hoe zij hiermee omgaan. Voor ouders is het vervolgens heel belangrijk om hierover open te blijven om het vertrouwen te herstellen. Uiteindelijk is dat het belangrijkste binnen de familie; dat je elkaar steunt en voor elkaars rechten opkomt.

Onderzoek en boek Spermadonors tot 2004

De komende maanden werkt Derk Eimers aan een boek waarvoor hij 15-20 donors interviewt die anoniem waren tot 2004. In dit jaar van veel publiciteit rondom het onderwerp KID/Donorkind wil Derk Eimers ook hen een stem geven; wat heeft je destijds bewogen? Hoe heb je die...

Teken petitie: kosteloos DNA-onderzoek

Daags na de oproep van minister Edith Schippers (VWS) startte Stichting Donorkind de petitie “Kosteloos DNA-onderzoek voor (alle) donorkinderen en donoren”. Deze zal worden aangeboden aan de Tweede Kamer. Onderteken de petitie voor de vele vele donorkinderen, die...

Infographic verbeeldt resultaat 2016

Sinds Stichting Donorkind stabieler is geworden (en vooral vanwege de ANBI-verplichting) moet de stichting jaarlijks verantwoording afleggen. Voor het betere overzicht biedt een infographic uitkomst. Maaike Janssen heeft bijgaand beeld ontworpen. Een helder zicht op...

Van der Duynstraat 198  -  2515 NM Den Haag  -  info@donorkind.nl  -  06 - 48 25 90 88  -  KvK: 34267023  -  NL 54 INGB 0001489647  -  RSIN: 817644568