fbpx

Donor Detectives NL/BE

In 2016 kwamen zes donorkinderen, allen vrouwen, met elkaar in contact via Stichting Donorkind. Ze zaten allemaal in de geheime Facebook groep van Stichting Donorkind, maar ook in Amerikaanse groepen, waaronder de DNA detectives. Zo kwamen ze erachter dat je met modern, goedkoop DNA onderzoek en stamboomonderzoek je donorvader kon vinden. An, Eefje, Emi, Ester, Monique en Stephke richtten met elkaar een stichting op die donorkinderen wilde helpen om familie te vinden. Broers, zussen en vaders. De stichting heet Donor Detectives NL/BE, omdat ze in zowel Nederland als België actief zijn.


De donor detectives met rechts familiedetective Els Leijs.

 Brandpunt
Ze begonnen met zelf testen en direct vonden Monique en Ester via een internationale DNA databank allebei een zus. Zij bleken al jaren met elkaar in de KID DNA databank van Fiom te hebben gestaan. Zo kwam aan het licht dat de DNA matching methode van Fiom eigenlijk niet geschikt was (en is) voor het matchen van broers en zussen. In deze aflevering van Brandpunt werd daaraan aandacht besteed.

Broers en zussen  
Veel donorkinderen hoorden hiervan en werden nieuwsgierig. Kun je via een stamboompuzzel en DNA onderzoek van nog geen 70 euro (nu soms zelfs maar de helft daarvan) je biologische vader en broers en zussen vinden? Honderden mensen testten en een groot aantal bleek vrijwel meteen al met broers en zussen te matchen. Want donoren werden in het verleden vaak, soms echt tientallen jaren lang, door artsen ingezet. Dat levert de nodige broers en zussen op natuurlijk, ondanks het feit dat veel mensen (nog) niet weten dat ze donorkind zijn. 

Het regende matches. Ook met onbekende (achter)neven en nichten, die geregeld ook van (donor)vaders kant bleken te zijn. Als je dan zo’n mooie match van vaders kant hebt, dan kun je hem vaak redelijk eenvoudig vinden. Ook als je kleinere matches hebt (vanaf zo’n 100 centimorgan) kun je vaak door een hoop gepuzzel met stambomen van matches, je vader vinden. Vijf van de zes Donor Detectives hebben hem inmiddels zo gevonden en nummer zes is heel dichtbij. 

Hulp van en voor donorkinderen 

In de geheime groep van de Donor Detectives op Facebook, kunnen donorkinderen hulp krijgen bij het stambomen en speuren. Dat gaat op basis van het ‘pay it forward’-principe. We helpen elkaar, en als je geen tijd hebt om te helpen doneer je een DNA kit voor de zoektocht van een ander donorkind.  

Soms is het laatste stukje van de zoektocht moeizaam. Dat kan te maken hebben met het feit dat de archieven alleen over de afgelopen 80 jaar openbaar zijn. Dus als je bij de levende generatie mensen bent aangekomen in je speurtocht, kan het nodig zijn hulp in te schakelen van een familiedetective. De Donor Detectives verwijzen dan door naar Els Leijs. Els heeft veel ervaring met het vinden van onbekende vaders. Niet alleen van donorkinderen, maar ook van bijvoorbeeld bevrijdingskinderen. Els zal je zoektocht reconstrueren en met je overleggen hoe ze je kan helpen. Hieraan zijn kosten verbonden. 

Succes 
Inmiddels hebben de Donor Detectives, met de grandioze hulp van de zoekgroep op Facebook, tientallen donorvaders van honderden donorkinderen helpen vinden. En we zijn er nog niet. We gaan ze allemaal vinden. Het kan zijn dat je niet meteen een gouden match hebt, maar we komen allemaal aan de beurt. Het is slechts een kwestie van tijd. Wil je alvast lezen over anderen die je voorgingen in hun zoektocht? Lees dan de ervaringen van Bas-Leon, Rosa, Linda en Janine. 

 

Wil je ook je donorvader vinden?    

 

  1. Bestel een Ancestry DNA kit op Ancestry.com of via Amazon.
  2. Neem DNA af, stuur dat op naar de VS en wacht op de resultaten.
  3. Als je de resultaten binnen hebt, meld je je bij de Donor Detectives op Facebook. Je downloadt je je ruwe data en uploadt die naar MyHeritage, FTDNA en Gedmatch.
  4. Vraag hulp in de groep bij het interpreteren van de resultaten.
  5. Vraag daarnaast gegevens op bij donorgegevens.nl en schrijf je gratis in bij de KID DNA databank van Fiom.

    Zo weet je zeker dat je geen match mist!  

    Veel zoekplezier! En nogmaals: we gaan ze echt ALLEMAAL vinden!

Nij Geertgen

De vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen, de meest commerciële kliniek van Nederland (die dus ook de meest doortrapte marketing heeft naar ouders) gaat verder op internationaal geld: de kliniek is onderdeel geworden van FutureLife in Praag, dat deels in handen is van de...

Koerswijziging SDKB

De SDKB heeft besloten om ook in het geval van donorkind Maria de gegevens in principe wel te verstrekken, tenzij donor K34 zwaarwegende belangen kan aantonen. Eerder spande Maria al een rechtszaak aan. In het vonnis erkenden de rechters haar recht om haar...

Oproep Follow the Money: ervaringen SDKB en Fiom

In de nieuwste aflevering van De Kwak Kwaakt (die zoals altijd weer de moeite van het beluisteren waard is) doen Eefje en Ester een oproep namens Follow the Money. Follow the Money werkt aan een serie verhalen over de fertiliteitsindustrie; onlangs zijn de eerste twee...

Van der Duynstraat 198  -  2515 NM Den Haag  -  info@donorkind.nl  -  06 - 48 25 90 88  -  KvK: 34267023  -  NL 54 INGB 0001489647  -  RSIN: 817644568