Stichting Donorkind https://www.donorkind.nl geborgen verborgen – geborgen verbonden Thu, 14 Jan 2021 10:25:57 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6 https://www.donorkind.nl/wp-content/uploads/2020/08/cropped-logo-zonder-beeldmerk-32x32.jpg Stichting Donorkind https://www.donorkind.nl 32 32 142324743 Vooraankondiging driedelige tv-serie “Het Zaad van Karbaat”. https://www.donorkind.nl/vooraankondiging-driedelige-tv-serie-het-zaad-van-karbaat/ Sat, 12 Dec 2020 12:48:08 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1985 De driedelige tv serie Het Zaad van Karbaat komt volgend jaar op tv: 1 maart, 8 maart en 15 maart.   De onthulling dat dokter Jan Karbaat in het geheim zijn eigen zaad heeft gebruikt was een schok voor iedereen. Deze serie laat zien hoe dat heeft kunnen gebeuren en hoe het iedereen die het […]

The post Vooraankondiging driedelige tv-serie “Het Zaad van Karbaat”. first appeared on Stichting Donorkind.]]>
De driedelige tv serie Het Zaad van Karbaat komt volgend jaar op tv: 1 maart, 8 maart en 15 maart.  

De onthulling dat dokter Jan Karbaat in het geheim zijn eigen zaad heeft gebruikt was een schok voor iedereen. Deze serie laat zien hoe dat heeft kunnen gebeuren en hoe het iedereen die het aangaat nog steeds achtervolgt. 

The post Vooraankondiging driedelige tv-serie “Het Zaad van Karbaat”. first appeared on Stichting Donorkind.]]>
1985
Steun ANBI Stichting Donorkind ook financieel https://www.donorkind.nl/steun-anbi-stichting-donorkind-ook-financieel/ Sat, 12 Dec 2020 12:46:56 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1983 Wil jij andere donorkinderen de kans geven hun donor of halfbroers en-zussen te vinden? Vind je het belangrijk dat er iemand opkomt voor de rechten van donorkinderen? Wil jij bijdragen aan het contact tussen donorkinderen onderling, zodat die ergens met hun vragen en ervaringen terecht kunnen? Wij als stichting zetten ons het hele jaar hiervoor in. […]

The post Steun ANBI Stichting Donorkind ook financieel first appeared on Stichting Donorkind.]]>
Wil jij andere donorkinderen de kans geven hun donor of halfbroers en-zussen te vinden? Vind je het belangrijk dat er iemand opkomt voor de rechten van donorkinderen? Wil jij bijdragen aan het contact tussen donorkinderen onderling, zodat die ergens met hun vragen en ervaringen terecht kunnen?

Wij als stichting zetten ons het hele jaar hiervoor in. Bestuur en actieve leden doen dit vrijwillig, maar voor sommige activiteiten hebben we ook geld nodig. Bijvoorbeeld voor 

  • DNA testen die we kunnen weggeven
  • Het onderhouden van onze website waarop je informatie vindt op je vragen
  • Het opkomen voor de rechten van donorkinderen in bijvoorbeeld de wetswijziging die begin 2021 voorligt
  • Vragen beantwoorden van donorkinderen en ze bijstaan met advies
  • Het organiseren van ontmoetingsdagen

Al deze activiteiten doen we om op te komen voor donorkinderen. Wil jij ons daar financieel bij steunen?

December is een maand waarin we traditioneel goede doelen steunen. Een gift aan Stichting Donorkind is belasting aftrekbaar onder voorwaarden van de belastingdienst omdat we een geregistreerde ANBI zijn. Op onze site kan je direct een gift doen: http://www.donorkind.nl/organisatie/giften/

 
Daarnaast kan je heel vaak wanneer je iets koopt zonder dat het je iets extra’s kost toch Stichting Donorkind steunen. Lees meer.

The post Steun ANBI Stichting Donorkind ook financieel first appeared on Stichting Donorkind.]]>
1983
Rechtszaken (tegen de klinieken) https://www.donorkind.nl/rechtszaken-tegen-de-klinieken/ Sat, 12 Dec 2020 12:45:58 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1981 Afgelopen jaren is al verschillende keren in de media geweest dat bij zowel Rijnstate als MC Kinderwens Leiderdorp bekende donoren van voor 2004 zijn die nu de formulering van de wet van 2004 aangrijpen om toch anoniem te worden. Verschillende donorkinderen en hun ouders zijn hier juridische procedures over begonnen en de overheid wacht uitspraak […]

The post Rechtszaken (tegen de klinieken) first appeared on Stichting Donorkind.]]>
Afgelopen jaren is al verschillende keren in de media geweest dat bij zowel Rijnstate als MC Kinderwens Leiderdorp bekende donoren van voor 2004 zijn die nu de formulering van de wet van 2004 aangrijpen om toch anoniem te worden. Verschillende donorkinderen en hun ouders zijn hier juridische procedures over begonnen en de overheid wacht uitspraak hierover af om hierover zelf een standpunt in te nemen.

Voor Stichting Donorkind is een duidelijk. Mag een donor zomaar van terugkrabbelen? Mag een kliniek dan de afspraak met de ouders verbreken t.b.v. de donor? Nee, volgens ons niet. Niet eens alleen vanwege die afspraak met de ouders maar omdat het kennen van je biologische familie en daar mee in contact kunnen treden een mensenrecht is. Alle anonimiteitsafspraken gaan tegen kinderrechten en mensenrechten in.

Het is spijtig dat dit niet altijd in de privésfeer, tussen donorkinderen en donor, kan worden opgelost. Het is immers veel mooier als er overeenstemming gevonden kan worden waarbij ruimte is voor de wensen en belangen van alle partijen. Daar is de berichtgeving (lees)van de Isala kliniek een mooi voorbeeld van. Wanneer er geen ruimte geboden wordt voor de rechten van donorkinderen staan we er echter volledig achter wanneer een donorkind met zijn/haar familie hier juridisch voor op komt!

25 januari is de rechtszitting van ‘Maria’ tegen Rijnstate en als je haar wilt steunen kan je in de aanloop daarvan en op de dag zelf je steun betuigen op sociale media met #Staopjestamboom

The post Rechtszaken (tegen de klinieken) first appeared on Stichting Donorkind.]]>
1981
Wetswijziging donorgegevens kunstmatige bevruchting https://www.donorkind.nl/wetswijziging-donorgegevens-kunstmatige-bevruchting-2/ Sat, 12 Dec 2020 12:44:30 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1979 In 2018 is de wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (voor de tweede maal) geëvalueerd. Uit dit onderzoek kwamen 17 aanbevelingen naar voren. Een aantal hiervan zijn door het ministerie verwerkt in een concept-wet waarop via een internetconsultatie reactie gegeven kon worden vanuit belangenorganisaties zoals Stichting Donorkind. In onze vorige nieuwsbrief hebben we hiertoe opgeroepen en naast […]

The post Wetswijziging donorgegevens kunstmatige bevruchting first appeared on Stichting Donorkind.]]>
In 2018 is de wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (voor de tweede maal) geëvalueerd. Uit dit onderzoek kwamen 17 aanbevelingen naar voren.

Een aantal hiervan zijn door het ministerie verwerkt in een concept-wet waarop via een internetconsultatie reactie gegeven kon worden vanuit belangenorganisaties zoals Stichting Donorkind. In onze vorige nieuwsbrief hebben we hiertoe opgeroepen en naast onze reactie hebben aardig wat individuele donorkinderen, donoren en ouders hier gevolg aan gegeven.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is deze reacties aan het wegen en aan het verwerken om een voorstel aan de Raad van State te sturen waarna het in 2021 als wetsvoorstel naar de Tweede Kamer zal worden gestuurd. Op dat moment is het voorstel openbaar en zullen we klaar staan om Kamerleden te voorzien van informatie om hierover een goed oordeel te vellen en met voorstellen te komen om het wetsvoorstel verder te verbeteren. Het wordt dus een spannend voorjaar!

The post Wetswijziging donorgegevens kunstmatige bevruchting first appeared on Stichting Donorkind.]]>
1979
Vaders vinden https://www.donorkind.nl/vaders-vinden/ https://www.donorkind.nl/vaders-vinden/#respond Wed, 09 Dec 2020 18:26:46 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1976 We vinden heel geregeld vaders met de Donor Detectives. Alleen afgelopen week vonden we er al drie. Drie donoren. Biologische vaders van bij elkaar in ieder geval negen donorkinderen. We doen dat lief en zachtjes, de heren voelen er niks van. We bouwen stambomen van DNA matches aan de onbekende vader’s kant van die donorkinderen. […]

The post Vaders vinden first appeared on Stichting Donorkind.]]>
We vinden heel geregeld vaders met de Donor Detectives. Alleen afgelopen week vonden we er al drie. Drie donoren. Biologische vaders van bij elkaar in ieder geval negen donorkinderen. We doen dat lief en zachtjes, de heren voelen er niks van. We bouwen stambomen van DNA matches aan de onbekende vader’s kant van die donorkinderen. Net zolang tot we de connecties vinden. Wanneer we de bomen van de eerste twee matches aan elkaar hebben geknoopt, is dat een mijlpaal. De gezamenlijke voorouders van deze DNA matches zijn ook voorouders van het donorkind. Voorouders van vaders kant. Hoe cool is dat?!

We bomen verder. Afhankelijk van de kwaliteit van de matches, kan het snel gaan. Stel, je matcht als donorkind met een achterneef, dan kun je op basis van het aantal gedeelde centimorgans inschatten dat je een overgrootouderpaar deelt. Daar heb je er vier van, dat is te overzien. Als er dan nog een achterneef of derdegraads nicht heeft getest, kun je ze misschien wel aan elkaar knopen. Dan weetje vaak al welk overgrootpaar het juiste is.

Dan is het zaak om uit te vinden wie hun kinderen zijn. Met wie die dan weer getrouwd zijn en kinderen hebben gekregen. Als we dan aan een van die partners ook DNA matches kunnen verbinden, dan zijn we dichtbij. In een gezin met meerdere zonen, is het dan de vraag welke zoon de vader is. Is er maar één zoon, dan is het meteen duidelijk.

In deze zoektocht zijn we geregeld afhankelijk van anderen. Informatie van DNA matches, uit archieven en andere openbare bronnen is de sleutel tot onze herkomst. We moeten hier hard voor werken, voor informatie die voor ieder ander mens gewoon voor het oprapen ligt. Ik heb me daar vaak boos over gemaakt, maar ben ook dankbaar voor alle hulp die we krijgen. Want er zijn gelukkig heel, heel veel mensen die begrijpen dat ieder kind het recht heeft om te weten van wie het afstamt.  Ook donorkinderen.

En als we dan een of meer kandidaten hebben, breekt het bloedstollendste stukje van de zoektocht aan. Dan legt het donorkind contact met biovader. En dan is het afwachten…

Wil jij ook hulp bij het vinden van je biologische vader? Bestel een DNA test via deze link en meld je bij ons in de chat. Dan voegen we je toe aan de zoekgroep van de Donor Detectives.

The post Vaders vinden first appeared on Stichting Donorkind.]]>
https://www.donorkind.nl/vaders-vinden/feed/ 0 1976
Ontmoetingsdag 24 jan 2021 online https://www.donorkind.nl/ontmoetingsdag-24-jan-2021-online/ Tue, 24 Nov 2020 19:37:37 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1962 I.v.m. COVID-19 gaan we in januari als experiment een online ontmoetingsdag organiseren. Deze zal plaatsvinden op zondag 24 januari 2021 van 15.00 tot 17.00 uur. Je bent van harte welkom om deel te nemen. Mail indien je erbij wilt zijn naar ontmoetingsdag@donorkind.nl en meld je aan!

The post Ontmoetingsdag 24 jan 2021 online first appeared on Stichting Donorkind.]]>
I.v.m. COVID-19 gaan we in januari als experiment een online ontmoetingsdag organiseren. Deze zal plaatsvinden op zondag 24 januari 2021 van 15.00 tot 17.00 uur.

Je bent van harte welkom om deel te nemen. Mail indien je erbij wilt zijn naar ontmoetingsdag@donorkind.nl en meld je aan!

The post Ontmoetingsdag 24 jan 2021 online first appeared on Stichting Donorkind.]]>
1962
Amber zoekt haar donorbroers en zussen | Spoorloos https://www.donorkind.nl/amber-zoekt-haar-donorbroers-en-zussen-spoorloos/ Fri, 20 Nov 2020 07:10:53 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1958 Amber is op zoek naar haar donorbroers en zussen en was hiervoor bij Spoorloos. Bekijk de uitzending op YouTube.

The post Amber zoekt haar donorbroers en zussen | Spoorloos first appeared on Stichting Donorkind.]]>
Amber is op zoek naar haar donorbroers en zussen en was hiervoor bij Spoorloos.

Bekijk de uitzending op YouTube.

The post Amber zoekt haar donorbroers en zussen | Spoorloos first appeared on Stichting Donorkind.]]>
1958
Infographic 2019 https://www.donorkind.nl/infographic-2019/ Wed, 18 Nov 2020 07:24:26 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1926 The post Infographic 2019 first appeared on Stichting Donorkind.]]> 1926 De zoektocht van donorkind Arian de Wit https://www.donorkind.nl/de-zoektocht-van-donorkind-arian-de-wit/ Wed, 28 Oct 2020 12:49:11 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1909 Margaretha Coornstra had een interview met Artian de Wit over zijn boek ‘De zoektocht van donorkind Arian de Wit’. Het interview kun je lezen op haar blog.

The post De zoektocht van donorkind Arian de Wit first appeared on Stichting Donorkind.]]>
Margaretha Coornstra had een interview met Artian de Wit over zijn boek ‘De zoektocht van donorkind Arian de Wit’.

Het interview kun je lezen op haar blog.

The post De zoektocht van donorkind Arian de Wit first appeared on Stichting Donorkind.]]>
1909
Dokter uit Isala ziekenhuis verwekte minstens zeventien donorkinderen met eigen zaad https://www.donorkind.nl/dokter-uit-isala-ziekenhuis-die-ook-in-groningen-werktem-verwekte-minstens-zeventien-donorkinderen-met-eigen-zaad/ Tue, 06 Oct 2020 06:27:31 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1877 Wederom een arts die zelf ‘doneerde’, met 10% van de donorkinderen nu op zoek niet de laatste waarvan we het weten. Tegelijkertijd heel mooi de familie en donorkinderen in verbinding staan met elkaar en dat het ziekenhuis zoveel mogelijk openheid betracht. Ieder mens heeft het recht zijn of haar biologische familie te kennen en daar […]

The post Dokter uit Isala ziekenhuis verwekte minstens zeventien donorkinderen met eigen zaad first appeared on Stichting Donorkind.]]>
Wederom een arts die zelf ‘doneerde’, met 10% van de donorkinderen nu op zoek niet de laatste waarvan we het weten. Tegelijkertijd heel mooi de familie en donorkinderen in verbinding staan met elkaar en dat het ziekenhuis zoveel mogelijk openheid betracht. Ieder mens heeft het recht zijn of haar biologische familie te kennen en daar mee om te gaan.

Ook wanneer er in het verleden anders over werd gedacht kunnen we nu in tegenwoordige tijd hier op een gezonde open manier mee om gaan.Het benadrukt dat er nog veel meer openheid over het verleden moet komen! Bij Stichting Donorkind helpen we donorkinderen zoeken en brengen ze in contact met andere donorkinderen (stuur een bericht aan de pagina), ouders en donoren kunnen via mail (info@donorkind.nl) contact op nemen


Lees meer

The post Dokter uit Isala ziekenhuis verwekte minstens zeventien donorkinderen met eigen zaad first appeared on Stichting Donorkind.]]>
1877