Stichting Donorkind https://www.donorkind.nl geborgen verborgen – geborgen verbonden Tue, 24 Nov 2020 19:37:40 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.3 https://www.donorkind.nl/wp-content/uploads/2020/08/cropped-logo-zonder-beeldmerk-32x32.jpg Stichting Donorkind https://www.donorkind.nl 32 32 142324743 Ontmoetingsdag 24 jan 2021 online https://www.donorkind.nl/ontmoetingsdag-24-jan-2021-online/ Tue, 24 Nov 2020 19:37:37 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1962 I.v.m. COVID-19 gaan we in januari als experiment een online ontmoetingsdag organiseren. Deze zal plaatsvinden op zondag 24 januari 2021 van 15.00 tot 17.00 uur. Je bent van harte welkom om deel te nemen. Mail indien je erbij wilt zijn naar ontmoetingsdag@donorkind.nl en meld je aan!

The post Ontmoetingsdag 24 jan 2021 online first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
I.v.m. COVID-19 gaan we in januari als experiment een online ontmoetingsdag organiseren. Deze zal plaatsvinden op zondag 24 januari 2021 van 15.00 tot 17.00 uur.

Je bent van harte welkom om deel te nemen. Mail indien je erbij wilt zijn naar ontmoetingsdag@donorkind.nl en meld je aan!

The post Ontmoetingsdag 24 jan 2021 online first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
1962
Amber zoekt haar donorbroers en zussen | Spoorloos https://www.donorkind.nl/amber-zoekt-haar-donorbroers-en-zussen-spoorloos/ Fri, 20 Nov 2020 07:10:53 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1958 Amber is op zoek naar haar donorbroers en zussen en was hiervoor bij Spoorloos. Bekijk de uitzending op YouTube.

The post Amber zoekt haar donorbroers en zussen | Spoorloos first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
Amber is op zoek naar haar donorbroers en zussen en was hiervoor bij Spoorloos.

Bekijk de uitzending op YouTube.

The post Amber zoekt haar donorbroers en zussen | Spoorloos first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
1958
Infographic 2019 https://www.donorkind.nl/infographic-2019/ Wed, 18 Nov 2020 07:24:26 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1926

The post Infographic 2019 first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
1926
De zoektocht van donorkind Arian de Wit https://www.donorkind.nl/de-zoektocht-van-donorkind-arian-de-wit/ Wed, 28 Oct 2020 12:49:11 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1909 Margaretha Coornstra had een interview met Artian de Wit over zijn boek ‘De zoektocht van donorkind Arian de Wit’. Het interview kun je lezen op haar blog.

The post De zoektocht van donorkind Arian de Wit first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
Margaretha Coornstra had een interview met Artian de Wit over zijn boek ‘De zoektocht van donorkind Arian de Wit’.

Het interview kun je lezen op haar blog.

The post De zoektocht van donorkind Arian de Wit first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
1909
Dokter uit Isala ziekenhuis verwekte minstens zeventien donorkinderen met eigen zaad https://www.donorkind.nl/dokter-uit-isala-ziekenhuis-die-ook-in-groningen-werktem-verwekte-minstens-zeventien-donorkinderen-met-eigen-zaad/ Tue, 06 Oct 2020 06:27:31 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1877 Wederom een arts die zelf ‘doneerde’, met 10% van de donorkinderen nu op zoek niet de laatste waarvan we het weten. Tegelijkertijd heel mooi de familie en donorkinderen in verbinding staan met elkaar en dat het ziekenhuis zoveel mogelijk openheid betracht. Ieder mens heeft het recht zijn of haar biologische familie te kennen en daar […]

The post Dokter uit Isala ziekenhuis verwekte minstens zeventien donorkinderen met eigen zaad first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
Wederom een arts die zelf ‘doneerde’, met 10% van de donorkinderen nu op zoek niet de laatste waarvan we het weten. Tegelijkertijd heel mooi de familie en donorkinderen in verbinding staan met elkaar en dat het ziekenhuis zoveel mogelijk openheid betracht. Ieder mens heeft het recht zijn of haar biologische familie te kennen en daar mee om te gaan.

Ook wanneer er in het verleden anders over werd gedacht kunnen we nu in tegenwoordige tijd hier op een gezonde open manier mee om gaan.Het benadrukt dat er nog veel meer openheid over het verleden moet komen! Bij Stichting Donorkind helpen we donorkinderen zoeken en brengen ze in contact met andere donorkinderen (stuur een bericht aan de pagina), ouders en donoren kunnen via mail (info@donorkind.nl) contact op nemen


Lees meer

The post Dokter uit Isala ziekenhuis verwekte minstens zeventien donorkinderen met eigen zaad first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
1877
In de media “Foodblogger Stefanie ontdekte dat ze tweehonderd halfbroers en -zussen heeft” https://www.donorkind.nl/in-de-media-foodblogger-stefanie-ontdekte-dat-ze-tweehonderd-halfbroers-en-zussen-heeft/ Sat, 29 Aug 2020 08:53:30 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1824 Als influencer deelt Stefanie ‘Little Spoon’ Houterman-Van der Maas veel van haar privéleven. Wat ze eet, wat ze drinkt, de eerste lachjes van haar baby. Eén ding heeft de Vlissingse echter steeds stilgehouden: de ontdekking dat ze tweehonderd halfbroers en –zussen heeft. Lees meer Wil je meer weten over de groep donorkinderen waar Stefanie bij […]

The post In de media "Foodblogger Stefanie ontdekte dat ze tweehonderd halfbroers en -zussen heeft" first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
Als influencer deelt Stefanie ‘Little Spoon’ Houterman-Van der Maas veel van haar privéleven. Wat ze eet, wat ze drinkt, de eerste lachjes van haar baby. Eén ding heeft de Vlissingse echter steeds stilgehouden: de ontdekking dat ze tweehonderd halfbroers en –zussen heeft.

Lees meer

Wil je meer weten over de groep donorkinderen waar Stefanie bij hoort? Kijk dan op https://dehalfjes.nl/

The post In de media "Foodblogger Stefanie ontdekte dat ze tweehonderd halfbroers en -zussen heeft" first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
1824
Bijeenkomst ‘denk mee over zwaarwegende belangen’ https://www.donorkind.nl/bijeenkomst-denk-mee-over-zwaarwegende-belangen/ Fri, 19 Jun 2020 13:51:21 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1740 Het ministerie van VWS en Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting hebben 23 januari 2020 een bijeenkomst gehouden om na te denken over wat zwaarwegende belangen zouden kunnen zijn om een donor zijn identiteit (na 2004) niet te verstrekken. Dit was een zeer constructieve bijeenkomst waar vanuit Stichting Donorkind we 7 mensen (donorkinderen, ouders en een psychosociale […]

The post Bijeenkomst ‘denk mee over zwaarwegende belangen’ first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
Het ministerie van VWS en Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting hebben 23 januari 2020 een bijeenkomst gehouden om na te denken over wat zwaarwegende belangen zouden kunnen zijn om een donor zijn identiteit (na 2004) niet te verstrekken.

Dit was een zeer constructieve bijeenkomst waar vanuit Stichting Donorkind we 7 mensen (donorkinderen, ouders en een psychosociale professional) konden afvaardigen. 

Met verschillende afgevaardigden van belangenorganisaties en beroepsgroepen die waren uitgenodigd door VWS is er gediscussieerd en nagedacht. Hoewel er zeker een hoop ingewikkelde omstandigheden konden worden aangegeven was de boventoon dat dit alles ook wel opgelost kon worden met behulp van deskundige begeleiding.

Daarnaast kwam er meer zicht op welke samenstelling en bevoegdheid de adviescommissie die dit soort zwaarwegende belangen moet gaan beoordelen zal gaan hebben. Deze zijn verwerkt in de wetswijziging donorgegevens kunstmatige bevruchting waar nu een internetconsultatie voor is.

The post Bijeenkomst ‘denk mee over zwaarwegende belangen’ first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
1740
Wetswijziging donorgegevens kunstmatige bevruchting https://www.donorkind.nl/wetswijziging-donorgegevens-kunstmatige-bevruchting/ Fri, 19 Jun 2020 13:51:03 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1742 Geef je mening in de internetconsultatie! In 2018 is de wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (voor de tweede maal) geëvalueerd. Uit dit onderzoek kwamen 17 aanbevelingen naar voren. Een aantal hiervan zijn door het ministerie verwerkt in een wetsvoorstel. Tot 28 juli 2020 kan hier op gereageerd worden met de hoop dat deze wet nog verbetert […]

The post Wetswijziging donorgegevens kunstmatige bevruchting first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
Geef je mening in de internetconsultatie!

In 2018 is de wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (voor de tweede maal) geëvalueerd. Uit dit onderzoek kwamen 17 aanbevelingen naar voren.

Een aantal hiervan zijn door het ministerie verwerkt in een wetsvoorstel. Tot 28 juli 2020 kan hier op gereageerd worden met de hoop dat deze wet nog verbetert kan worden voordat deze aangeboden wordt aan de Tweede Kamer.

De internetconsulatie, wetswijziging en uitleg is hier te vinden.

In de groepen met donorkinderen, donoren en ouders bespreken we deze wetswijziging en kijken of dit werkelijke verbeteringen zijn die de rechten van donorkinderen, ouders en donoren beschermen en beter in evenwicht brengen.

Naast verbeteringen zijn er ook zaken die missen. De huidige leeftijdsgrenzen zijn slecht onderbouwd en zijn te rigide om aan te sluiten op medische jeugdrecht of ontwikkeling van kind en gezin. De overheid faciliteert geheimhouding omdat zij het aan ouders over laat om kinderen te vertellen over de verwekkingswijze en donorkinderen (ook bij volwassenheid) niet worden geïnformeerd dat de overheid gegevens over hen heeft verzameld. Wat ook mist is een duidelijke regeling voor alle donoren, ook die voor 2004, er wordt gewacht op uitspraken van rechtszaken. Hier laat de overheid dus donorkinderen, ouders en ook donoren in de kou staan in plaats van duidelijkheid te bieden en bijvoorbeeld voor alle donoren dezelfde regeling te treffen en er op te vertrouwen dat bij bezwaar de in te stellen adviescommissie deskundig en invoelend is.

The post Wetswijziging donorgegevens kunstmatige bevruchting first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
1742
Even voorstellen: Inge Poorthuis https://www.donorkind.nl/even-voorstellen-inge-poorthuis/ Fri, 19 Jun 2020 13:50:48 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1746 Mijn naam is Inge Poorthuis. Ik ben 39 jaar, getrouwd en heb drie dochters van 8, 6 en 4 jaar. In het dagelijks leven ben ik adviseer ik verenigingen en stichtingen over zaken als belangenbehartiging, vrijwilligers en besluitvorming met leden. Ik vind het bijzonder hoe wij in Nederland veel organisaties hebben waarin mensen samen komen om zich […]

The post Even voorstellen: Inge Poorthuis first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
Mijn naam is Inge Poorthuis. Ik ben 39 jaar, getrouwd en heb drie dochters van 8, 6 en 4 jaar. In het dagelijks leven ben ik adviseer ik verenigingen en stichtingen over zaken als belangenbehartiging, vrijwilligers en besluitvorming met leden. Ik vind het bijzonder hoe wij in Nederland veel organisaties hebben waarin mensen samen komen om zich in te zetten voor een bepaald doel. Zoals Stichting Donorkind ook doet. Zelf ben ik donorkind en -zoals bij vele donorkinderen- is dit een tijd lang geheim gehouden en een taboe in mijn familie. Eind vorig jaar ben ik bij Pauw geweest om te vertellen over ‘mijn’ kliniek in Oosterbeek. Voor mij (en mijn familie) een grote stap én ook het begin van een nieuwe fase. Ik wil me graag inzetten voor donorkinderen: om onderlinge ontmoeting te stimuleren, om het voor donorkinderen mogelijk te maken om hun donor of halfzussen/broers  te vinden en om ervoor te zorgen dat we in Nederland de juiste afspraken en regelgeving krijgen. 

Stichting Donorkind heeft de afgelopen jaren enorm veel bereikt en er is gelukkig steeds meer begrip voor het recht van donorkinderen om te weten waar ze vandaan komen. Aan de andere kant gebeuren er nog steeds dingen die veel donorkinderen als onbegrijpelijk zouden ervaren. Onze ervaringen, onze mening daarover doet ertoe. Iedereen kijkt met verbazing naar hoe de praktijk in de jaren ’70 en ’80 was. Volgens mij moeten nog wel wat afspraken gemaakt worden om ‘het recht om te weten waar je vandaan komt’ voor huidige en toekomstige donorkinderen goed te borgen. 

Dit bereiken we alleen als we het samen oppakken als donorkinderen: als we ons verhaal vertellen, als we praten met artsen, overheid en bedrijven en natuurlijk als we elkaar helpen om je eigen donor of halfzussen/broers te vinden. Momenteel kijk ik mee bij het bestuur en wellicht treed ik later dit jaar toe. Mocht jij het ook leuk vinden om je actief in te zetten voor Stichting Donorkind mail of bel vooral. Er is genoeg te doen en samen komen we verder! 

The post Even voorstellen: Inge Poorthuis first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
1746
Resultaten media aandacht Kliniek Oosterbeek https://www.donorkind.nl/resultaten-media-aandacht-kliniek-oosterbeek/ Fri, 19 Jun 2020 13:49:13 +0000 https://www.donorkind.nl/?p=1749 Donorkind Isabella vertelt over de media aandacht omtrent Kliniek Oosterbeek: De donorkinderen uit de kliniek in Oosterbeek zijn -zoals velen van ons- op zoek naar hun biologische achtergrond. Sommige van ons hebben door middel van DNA op te sturen naar Family Tree DNA of MyHeritage al een donor of halfbroers en halfzussen gevonden. In een […]

The post Resultaten media aandacht Kliniek Oosterbeek first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
Donorkind Isabella vertelt over de media aandacht omtrent Kliniek Oosterbeek: De donorkinderen uit de kliniek in Oosterbeek zijn -zoals velen van ons- op zoek naar hun biologische achtergrond. Sommige van ons hebben door middel van DNA op te sturen naar Family Tree DNA of MyHeritage al een donor of halfbroers en halfzussen gevonden. In een bijeenkomst kwam het idee op om regionale kranten te vragen om een stuk te publiceren. Wij wisten namelijk dat veel van de donoren geworven waren in de plaatselijke duikersvereniging. De Gelderlander wilde meewerken en hier kwam respons op. Verschillende donorkinderen zijn ondertussen gematcht. We leerden ook dat het matchen van” halfjes” heel erg lastig gaat via het FIOM. Die testen blijkbaar alleen op donorvader-kind.

In november 2019 kwam de media-aandacht in een sneltreinvaart. Een aantal van ons werden benaderd door Paul Bolwerk van De Gelderlander om een artikel te plaatsen en om nou eens te kijken hoe het met ons gaat. Dit werd landelijk opgepakt door alle media. De tekst “Misschien wel 150 donorkinderen van 1 vader” ging als een lopend vuurtje.

Nou, dat had wel een flinke impact. Alle kranten wilden artikelen schrijven, talkshows die ons exclusief wilden hebben….heel bijzonder én we zijn er vol ingedoken. Wij dachten: ons verhaal doet er toe en als we erover vertellen melden zich wellicht weer meer donoren en donorkinderen. Worden ouders er bewust van wat het doet.

Zo zijn wij bij Pauw geweest, in samenwerking met een voor ons al bekende donor. We hebben een mooi verhaal neer kunnen zetten. Voor bijna iedereen die er zat een enorme stap. Want onze families stonden niet te juichen. Helaas is het bij de meeste en taboe. Maar al kun je maar één donor er van overtuigen om zich toch te melden! Dat was het waard voor ons.

Antwoorden….

En antwoorden kwamen er! Er hebben zich ongeveer 3 donoren gemeld, 13 donorkinderen en wettige kinderen van (overleden) donoren. Een aantal hebben inmiddels hun DNA opgestuurd en er zijn een aantal matches! Anderen wachten nog nagelbijtend op hun uitslagen. Ook zijn er een aantal mensen die zich gelijk hebben gemeld bij het Fiomwaar wij (nog) geen contact mee hebben. Wij zijn blij dat we deze stappen hebben genomen in de media, al maakten sommige kranten e.d. er hun eigen sappige verhaal van. Vanuit de kliniek Oosterbeek en Arnhem komen we jaarlijks samen om elkaar te ontmoeten, voor diegene die dit willen. Dat gaat dit jaar (wanneer het weer mag) een stuk drukker worden!

Om met ons in contact te komen kan er een mail gestuurd worden naar kliniekoosterbeek@hotmail.com of via de openbare Facebook pagina. Wij hebben ook een geheime besloten facebookgroep waar een hoop donorkinderen en een aantal donoren lid van zijn.

The post Resultaten media aandacht Kliniek Oosterbeek first appeared on Stichting Donorkind.

]]>
1749