fbpx

Als je als donorkind bij dokter Swaab vandaan komt, ben je in ieder geval al een tijdje volwassen. Het laatste KID-kind, waarvan wij weten dat het bij hem in de praktijk verwekt is, is in 1980 geboren.

Dokter Leo Isaac Swaab was gynaecoloog en hij was één van de eerste artsen die in Nederland KID uitvoerde. Kunstmatige inseminatie met donorzaad. Dokter Swaab startte hier begin jaren ’50 mee en was zo vooruitstrevend, dat hij bijna uit de club van gynaecologen gegooid werd. Zijn collega’s vonden het in eerste instantie echt niet kunnen wat hij deed.

Swaab werkte eerst aan de Apollolaan in Amsterdam en later aan de Velazquezstraat, ook in Amsterdam Zuid. Hij hechtte zeer aan geheimhouding. Het wensouderpaar mocht het kind nooit informeren. Dat is ook de reden dat ook nu nog geregeld kinderen uit zijn praktijk (nu volwassen) geïnformeerd worden over hun herkomst en ontstaan.

.
Foto: Velazquezstraat 4 in Amsterdam

Het fijne is dat dokter Swaab aardig wat publicaties over KID op zijn naam heeft staan. Daardoor weten we bijvoorbeeld dat hij in de jaren ’50 en ’60 in totaal ongeveer vijfhonderd kindertjes ‘gemaakt’ heeft. Als je interesse hebt in deze documentatie, kun je contact opnemen met Ester de Lau, donorkind en bestuurslid van de stichting. Ze is bereikbaar via haar website esterdelau.nl.

We hebben hier wel alvast een link naar een radio item uit OVT over de geschiedenis van kunstmatige inseminatie (misschien moet je even handmatig naar het derde fragment schakelen na het aanklikken van deze link). In dit fragment is naast René Hoksbergen (emeritus hoogleraar adoptie) ook Leo Swaab te horen.

Hier kun je een ‘in memoriam’ van Swaab lezen.