fbpx

Kliniek Oosterbeek

Kliniek Oosterbeek Van Waalwijk Van Doorn

De gepensioneerde huisarts Dr. C (Cees) Van Waalwijk Van Doorn (1906-2001) runde vanaf 1971 tot ongeveer 1986 een huisartsenpraktijk en fertilliteitskliniek vanuit zijn mooie villa aan de Utrechtsestraat 173 te Oosterbeek. Zijn vrouw, E.S Kool-Van Waalwijk Van Doorn begeleidde vanuit het Mildred huis, later Rutgershuis ook andere huisartsen die een “geheime” kliniek naast hun normale praktijk hadden. Zij was zelf ook gynaecoloog en deed via het Rutgershuis vaak abortussen.

De inseminaties werden onder strikte geheimhouding gedaan en de administratie is destijds vernietigd. De arts stond ook bekend om zijn discretie, zo waren weinig inwoners van Oosterbeek op de hoogte van het bestaan van deze kliniek.

De arts vroeg vaak aan mannen in zijn omgeving of zij donor wilden worden, zo ook bij de duikvereniging Merou uit Arnhem waar hij keuringsarts was. Ook patienten uit zijn huisartsenpraktijk werden wel eens gevraagd om te gaan doneren. Volgens een aantal donoren die we gesproken hebben was het een fijne man, heel discreet en altijd heel correct. De arts gebruikte altijd verse donaties en is er dus nooit gebruik gemaakt van ingevroren sperma. De donoren moesten via de achteringang (keuken) naar binnen en de wensouders kwamen via de hoofdingang zodat ze elkaar niet zouden treffen.

Donorkinderen ontmoeten elkaar online en offline: kom ook!

Minimaal 1 keer per jaar proberen wij (donorkinderen uit Oosterbeek en Arnhem) samen te komen om ervaringen uit te wisselen, even te kunnen uiten hoe het is om donorkind te zijn en wat dit allemaal met zich meebrengt of om elkaar gewoon gezellig te zien.

Daarnaast hebben we een openbare facebook pagina:
https://www.facebook.com/donorenendonorkinderenoosterbeekenarnhem/ en een besloten facebookgroep.

Op deze facebookgroep wisselen we ideeën en vragen uit. We helpen we elkaar in de zoektocht naar onze achtergrond. De groep is besloten zodat vrienden en familie niet kunnen zien dat je daar lid bent. Als je daaraan toegevoegd wilt worden of een keer met een van ons wil praten, stuur dan een mail naar: kliniekoosterbeek@hotmail.com 

Op zoek naar donoren en halfjes

Donorkinderen van voor 2004 hebben geen informatie over hun donor. Deze donoren zijn allemaal anoniem. Vanaf 2004 is anonieme donotie in Nederland niet meer mogelijk. De groep donorkinderen van voor 2004 van de kliniek Oosterbeek zijn op zoek naar onze biologische achtergrond. Sommige van ons hebben doormiddel van DNA via het FIOM (nederlandse DNA databank), Ancestry, Family Tree DNA en My Heritage onze donor of halfbroers en halfzussen al gevonden. Het matchen van” halfjes” gaat via de buitenlandse databanken, het FIOM is er op ingesteld om vader/kind matches te doen en daarom komen daar weinig matches met donorkinderen onderling naar voren.

Media aandacht

Door interviews te geven aan regionale kranten van Arnhem en omstreken in de periode 2018-2019 hebben zich meer donoren gemeld en hebben sommige ouders de stap gemaakt om hun kinderen te vertellen dat ze donorkind zijn. In november 2019 kwam de media-aandacht voor ‘onze’ kliniek in een sneltreinvaart. Een aantal van ons werden benaderd door Paul Bolwerk van De Gelderlander om een artikel te plaatsen als vervolg van een eerder artikel. Paul Bolwerk had ook een interview gedaan met één van de donoren.

De tekst “misschien wel 150 donorkinderen van 1 vader” ging als een lopend vuurtje. Het werd opgepakt door alle landelijk media. Naast artikelen in Telegraaf, RTL en regionale dagbladen zijn wij bij Pauw geweest. Wij hopen dat deze media aandacht helpt bij het bewustzijn over (anonieme) donorconceptie. Dat donorkinderen graag meer weten over hun afkomst. Er hebben zich ongeveer 3 donoren gemeld, 13 donorkinderen, en wettige kinderen van (overleden) donoren. We hopen dat nog meer donoren, donorkinderen en wettige kinderen van donoren zich bij ons melden!

Weetjes:

  • Dr. Van Waalwijk Van Doorn is geboren in 1906 en overleden op 30-01-2001 (94 jaar).
  • In 1934 heeft hij het artsenexamen in Leiden behaald.
  • In 1936 is hij scheepsarts geweest op de SS Bodegraven richting de Zuid-Pacific.
  • Datzelfde jaar is hij kinderarts geworden in Baarn.
  • In 1940 trouwde hij met H.T.H Witkampf.
  • In 1946 is hij verhuisd naar Pretoria, Zuid-Afrika.
  • Daar is hij gescheiden en ontmoette hij E.S Kool en ze trouwden in 1958.
  • E.S Van Waalwijk Van Doorn-Kool (geboren in Wenen) werd in 1971 arts bij een abortuskliniek, Het Mildred huis in Arnhem (later Rutgershuis).
  • In 1971 ging C. Van Waalwijk Van Doorn met pensioen als kinderarts en is in 1972 zijn eigen fertilliteitskliniek aan de Utrechtseweg in Oosterbeek begonnen.
  • Zijn vrouw begon later in datzelfde pand een abortuskliniek.

Groeten, De kinderen van kliniek Oosterbeek