fbpx

Leids Centrum voor Geboorteregeling

Het Leids Centrum voor Geboorteregeling werd in april 1976 opgericht als commerciële kliniek,  door artsen Kees van Schie en Dirk van Lith, en werd gevestigd in een statig pand aan het Kort Rapenburg in Leiden. Aanvankelijk voerde de kliniek vooral abortussen en sterilisaties (vanaf oktober 1976) uit. Begin 1977 richtte de kliniek haar eigen spermabank op en begonnen ze met insemineren met donorzaad.

De kliniek was vooruitstrevend en had het beslissingsrecht van vrouwen hoog in het vaandel. Daar waar bij veel andere klinieken in die tijd alleenstaande vrouwen en lesbische stellen geweigerd werden, wilde het Leids Centrum voor geboorteregeling, deze vrouwen wel helpen.

In 2008 ging het Leids Centrum voor Geboorteregeling over in het Medisch Centrum Kinderwens, en verhuisde naar Leiderdorp. Ook de dossiers zijn meeverhuisd naar de nieuwe locatie. Gelukkig kan Medisch Centrum Kinderwens in veel gevallen een donorpaspoort afgeven. Ook het dossier van je moeder is in principe op te vragen, mits zij hier toestemming voor geeft. Voor contactgegevens van het MCK, zie: https://vivaneo-ivf.com/nl/fertiliteitskliniek-mck-leiderdorp/

Wat opvalt, is dat op veel van de paspoorten uit de kliniek, meerdere donoren in één cyclus zijn gebruikt, hoewel dit destijds niet tegen de wensouders werd verteld. Onduidelijk is hoe de kliniek omging met de hoeveelheid kinderen per donor. In een krantenartikel uit 1981 spreekt dokter Van Schie over een maximaal aantal van 7 kinderen, om blinde incest te voorkomen. In een ander artikel uit 1986 noemt van Schie het maximum van 10 kinderen per donor, hoewel er tegen een donor al rond 1983 is gezegd dat de norm maximaal 15 kinderen was.

Er is voor donorkinderen uit de klinieken in Leiden, een aparte besloten facebookgroep: Klinieken Leiden (Kinderwens/LUMC etc)

Voor wie nieuwsgierig is naar een tijdsbeeld van de kliniek begin en midden jaren 80, staan hieronder nog 2 linkjes naar krantenartikelen:

https://leiden.courant.nu/issue/LD/1981-04-25/edition/0/page/3?query=centrum%20geboorteregeling&f_periodicalcode%5B0%5D=LD&sort=relevance&page=1

https://leiden.courant.nu/issue/LD/1986-09-13/edition/0/page/21?query=centrum%20geboorteregeling&f_periodicalcode%5B0%5D=LD&sort=relevance&page=2